Η Νίκα μιλάει για την «νίκη»

 Κείμενο: Έφη Νόιφελτ 

 Ένα ωραίο Ανοιξιάτικο απόγευμα βρήκα την συνάδελφο Έλσα Νίκα στο Διαδίκτυο. Φτιάξαμε και οι δυο από ένα καφεδάκι και αρχίσαμε την κουβεντούλα μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών μας.

-Έλσα, είσαι ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να έχεις πολλές εμπειρίες μέσα από τις εκδηλώσεις της Λέσχης.                                                                                                                 

Με την συμμετοχή μου και την συμπαράσταση των Αρχιμαγείρων, βρήκα μια οικογένεια που ο κύριος σκοπός της είναι η ανάδειξη της Ελληνικής κουζίνας. Έτσι σε κάθε εκδήλωση ή φεστιβάλ κατάφερα να συνεργάζομαι και στην οργάνωση όπως και στην παρουσίαση. Στην συνέχεια μπόρεσα να προβάλω την αγάπη μου για την ελληνική γαστρονομία μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μου, την Ήπειρο. Ασχολήθηκα ειδικά και με την καλλιτεχνική παρουσίαση διακοσμητικών σκαλισμάτων από βούτυρο, μάλιστα με επιτυχία και κερδίζοντας πολλά βραβεία.

Στην πολιτεία του Οχάιο, στην κοινότητα Mount Healthy, Cincinnati με την στήριξη της οικογένειας μου ανοίξαμε ένα ελληνικό εστιατόριο το ‘Blu Blu’ (γαλάζιος ουρανός και θάλασσα).  Ανέλαβα το μενού με τις δικές μου Ελληνικές  συνταγές από την Ήπειρο σε συνεργασία με τους γονείς μου που ακολουθούν τις παραδοσιακές εκτελέσεις των Βορειοελλαδίτικων πιάτων.  Οι καθημερινοί αγώνες στο εστιατόριο μου χάρισαν μια μεγάλη νίκη: να δείξω στους πελάτες μου την αληθινή γεύση της Ελλάδας.  Το άρωμα της ρίγανης και του θυμαριού από την πατρίδα ήταν πάντα η έμπνευση μου στα πιάτα με το αρνάκι και το κατσίκι και τα κρέατα στην γάστρα.  Και βέβαια από το μενού δεν έλειπαν οι καταπληκτικές παραδοσιακές πίτες μου με την  Ηπειρώτικη φέτα.       

                                                                      

-Το 2020 έγινε ο 1ος  Μεσογειακός Διαγωνισμός Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής  στην Αθήνα και ως μέλος της Λέσχης έλαβες μέρος αυτή τη φορά ως Νέα-κριτής. Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας αυτή σου την εμπειρία.

Για εμένα ήταν πολύτιμη η συμμετοχή μου και σταθμός στην σταδιοδρομία μου στην γαστρονομία. Η Λέσχη μας είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού ώστε ο κάθε κριτής να λειτουργεί αμερόληπτα σε κάθε νέο πιάτο.

-Θυμάμαι όταν εγώ είχα λάβει μέρος σε έναν διαγωνισμό ελληνικού πιάτου είχα ξεχάσει να βγάλω τα σκουλαρίκια μου. Το πιάτο μου έχασε βαθμούς από αυτή την αιτία.

Σωστά! Απαγορεύονται τα κοσμήματα εν ώρα μαγειρικής. Μας έτυχε ένας μάγειρας που φορούσε ένα δακτυλίδι αλλά θυμήθηκε να το βγάλει  την τελευταία στιγμή.  Όποιος διαγωνίζεται πρέπει να ξέρει πολύ καλά τους κανόνες.   Όπως και στις επαγγελματικές κουζίνες όσον αφορά την οργάνωση, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της ορθής υγιεινής πρακτικής και τις βασικές αρχές του HACCP.  Στην συνέχεια θα παίξουν ρόλο και οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα των πρώτων υλών.  Βασικός κανονισμός είναι η ασφάλεια των τροφίμων, ότι χρειάζεται ψύξη πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο που διαθέτει η οργάνωση. Τα λαχανικά πρέπει να είναι πλυμένα και σωστά αποθηκευμένα. Έχω κόψει βαθμούς από μια μαγείρισσα που ενώ είχε πλύνει τα καρότα τα άφησε πάνω στο πάσο χωρίς δοχείο.

-Και μετά από αυτούς τους βασικούς κανόνες, έρχεσαι μπροστά σε ένα στημένο πιάτο. Ποια είναι τα κριτήρια σου όσον αφορά την εμφάνιση του φαγητού;

Οι βασικοί κανόνες της παρουσίασης του πιάτου είναι απλοί.  Το κύριο υλικό της συνταγής να είναι εμφανές και να κυριαρχεί στο στήσιμο.  Τα άλλα υλικά να συνοδεύουν το βασικό στοιχείο με καλλιτεχνία στα χρώματα και στην γεωμετρία ώστε να «τραβούν» το μάτι του κριτή.   Όλα αυτά επιβάλλεται να είναι στημένα μέσα στο πιάτο αφήνοντας το γείσο του πιάτου κενό και βέβαια πεντακάθαρο.

Οι περισσότεροι βαθμοί πηγαίνουν στην γεύση του πιάτου και στην ισορροπία των γεύσεων αλλά πριν από αυτά εγώ  πάντα ξεκινώ κρίνοντας  το άρωμα του φαγητού.  Στην συνέχεια εξετάζω την θερμοκρασία, την νοστιμιά, το γλυκό, το ξινό, τις υφές και τις συνθέσεις των υλών.  Σαν έμπειρη αρχιμαγείρισσα,  κλείνω τα μάτια και αφήνω τις γεύσεις  όπως και τις επιγεύσεις να ‘χορεύουν’ με αρμονία στον εκπαιδευμένο μου ουρανίσκο μέχρι να αποφασίσω την βαθμολογία.  Υπήρχαν πιάτα που ήταν πανέμορφα και δεν ήταν νόστιμα,  ενώ δοκίμασα και καταπληκτικές γεύσεις που δεν μου τραβούσαν το μάτι σαν εμφάνιση

-Τί θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που παλεύουν για μια νίκη στους διαγωνισμούς μαγειρικής;

Μέσα από τις σχολές τους, οι νέοι μάγειροι συνήθως εκπαιδεύονται σε όλα όσα χρειάζονται για να περάσουν αυτές τις δοκιμασίες.  Από την δική μου εμπειρία είδα πως πολλά λάθη έγιναν γιατί δεν έγινε σωστή διαχείριση του χρόνου στο μαγείρεμα και στο στήσιμο του πιάτου.  Επίσης, πρέπει να δοκιμάζουν συνέχεια την γεύση του φαγητού τους -πολλοί το ξέχναγαν- και βέβαια σχολαστική επιμέλεια της παρουσίασης του πιάτου.  Πέραν των μεταλλίων για τους διαγωνιζόμενους μαγείρους και ζαχαροπλάστες αυτές οι εκδηλώσεις λειτουργούν επιμορφωτικά και πιο σημαντικά, δίνουν έμπνευση για την μελλοντική τους ασχολία στις επαγγελματικές κουζίνες.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Κορονοϊού θέλοντος,  θα ήθελα να ταξιδέψω και πάλι και μάλιστα είμαι καλεσμένη από την λέσχη Αρχιμαγείρων της Ινδίας σε διάφορες μελλοντικές γαστρονομικές εκδηλώσεις τους.  Σαν κύρια απασχόληση, θέλω να επισκεφτώ επιλεγμένους προορισμούς στην Αμερική και να συνεργαστώ με τα ελληνικά εστιατόρια, στον εμπλουτισμό του μενού με νέες ιδέες υψηλής Ελληνικής γαστρονομίας.

Δημοσιεύτηκε από τον Cheffie4U

Η Έφη Νόιφελτ, δηλ Cheffie4U, είναι μια Ελληνίδα σεφ με διεθνή πορεία στην μαγειρική. Η παραδοσιακή Ελληνική είναι η αγαπημένη της κουζίνα η οποία περιλαμβάνει όλες τις τοπικές κουζίνες της Ελλάδος. Η ίδια λάτρεψε την τέχνη της αρχικά απο την Ελληνίδα μητέρα της και την γιαγιά της. Στην επαγγελματική της πορεία την εμπνέει η ΝΟΣΤΙΜΙΑ και καταλαβαίνει ότι και αυτή η λέξη χαρακτηρίζει την μητριαρχική μαγειρική, δηλαδή την αγάπη, την υγειηνή διατροφή, την ευαισθησία και την λεπτομέρεια που ολοκληρώνουν ένα γεύμα στο τραπέζι για την οικογένεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: